Dobrze jest człowiekowi
żyć z głową w chmurach
a myślom
dać mieszkać pośród orłów,
ale musi on też myśleć o tym,
że im wyżej drzewo 
wspina się ku niebu,
tym głębiej musi zapuścić korzenie
w serce matki Ziemi

do kasy suma: 0,00 zł
wyszukiwarka zaawansowana

Newsletter
Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Blog chmura tagów
Cynamon Cejloński Cała Prawda 0

Cynamon cejloński Prawda i mity

   Cynamon to popularna, aromatyczna przyprawa kuchenna pozyskiwana z suszonej kory drzewa Cynamonowca. Cynamon jako przyprawa występuje w dwóch formach w postaci zmielonego proszku lub zwiniętych w rulonik fragmentach kory. Cynamon ma lekko rdzawy kolor a dzięki zawartemu w nim olejkowi cynamonowemu posiada bardzo charakterystyczny smak słodkawo korzenny i intensywny aromat, tak charakterystyczny że trudno go pomylić z jakimkolwiek innym zapachem. Cynamonu używa się do przyprawiania potraw których głównym składnikiem są jabłka, dodaje się go również do słodkich potraw z ryżu, aromatyzuje się nim grzańce winne i piwne, a niewielkie ilości doskonale podkreślają smak potraw z baraniny pieczonych mięs czy szynek. Na świecie występuje ponad 250 gatunków Cynamonowca, najbardziej popularnym i najsmaczniejszym Cynamonem jest Cynamon Cejloński. Jest to najczęściej sprowadzany do europy rodzaj cynamonu, drugim również popularnym cynamonem jest cynamon Cassia (kasja), jest to odmiana Cynamonu wonnego, która jest uważana za gorszą odmianę niż Cynamon Cejloński. Często nieuczciwi sprzedawcy oferują niedoinformowanym kupującym Cynamon Cassia mówiąc iż jest to cynamon Cejloński. Istnieje kilka sposobów by sprawdzić czy rzeczywiście Cynamon który kupujemy to Cynamon Cejloński. Jeżeli porównać by kolory Cynamonu w postaci mielonej to Cynamon Cassia jest ciemny podbarwiony na kolor rdzawy lub czerwony, natomiast Cynamon Cejloński ma kolor jasno żółtobrązowy. Gdyby porównać wygląd lasek cynamonowca to oczywiście różniły by się kolorem tak jak to opisaliśmy powyżej , ale i wygląd samych lasek jest różny, Cynamon wonny Cassia ma postać pustej rurki składającej się z pojedynczej ścianki. Natomiast Cynamon Cejloński ma postać rurki złożonej z kilku warstw, które to warstwy wypełniają ową rurkę, wyglądem przypomina zwinięte cygaro. Również podczas mielenia lasek cynamonowca dostrzegalne są znaczne różnice. Cynamon Cassia ma twardą ciężką do zmielenia korę, natomiast Cynamon Cejloński jest delikatny, jego kora daje się łatwo i szybko mielić. Gdyby porównać smak obu Cynamonów to Cynamon Cassia ma cierpki gorzkawo piekący smak. Natomiast Cynamon Cejloński charakteryzuje się delikatnie słodkawo korzennym smakiem, lekko piekący, z cytrusową nutą. Cynamon należy do grupy roślin leczniczych pierwsze właściwości prozdrowotne cynamonu znane były już 2700 l.p.n.e. które opisane były w starochińskich księgach zielarskich. Cynamonu używano jako specyfiku rozgrzewającego.

(Artykuł nie jest opracowaniem naukowym, a zawarte w nim treści pełnią funkcje reklamy oraz zachęcają do zdrowego trybu życia) 

Zapraszamy do zakupu Cynamon cejloński oryginalny kliknij w link

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Neosklep
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Click Shop | Hosting home.pl