Zdjęcia produktu


F VIT B Cardio 60porcji, proszek (ForMeds Suplementy diety)

(witaminy z grupy B, kwas foliowy, witaminy z grupy B / proszek)
Witaminy i minerały ForMeds Suplementy diety
Dostepność na dzień 25.04.2024: brak

Promocyjna oferta cenowa:

Niestety na chwilę obecną w naszej bazie nie ma sklepów posiadających {produkt} w magazynie. Prosimy spróbować ponownie później.

Recenzje i opinie

Opis produktu F VIT B Cardio 60porcji, proszek

F-VIT B CARDIO

ilość porcji: 60

Suplement diety F-VIT B CARDIO zawiera witaminę B12 (metylokobalaminę), witaminę B6 i kwas foliowy w formie proszku.


Metylokobalamina

nad wyraz korzystnie przyswajana forma witaminy B12

B12- 1 000 µg, B6- 25 mg, kwas foliowy- 1 000 µg

Najwyższe dawki witamin B12, B6 i kwasu foliowego

nowoczesna forma proszku

Brak wypełniaczy, barwników i konserwantów

SKŁAD produktu

Porcja dzienna 0,8 g gromadzi (referencyjna wartość spożycia %):

  • Witamina B12- 1 000 µg (40 000 %),
  • Witamina B6- 25 mg (1 785 %),
  • Kwas foliowy- 1 000 µg (500 %),
  • Inulina- 773 mg.

komponenty: inulina (korzeń cykorii), witamina B6 (chlorowodorek pirydoksyny), witamina B12 (metylokobalamina), kwas foliowy (kwas pteroilomonoglutaminowy).
Zawartość opakowania netto: 48 g.
ilość porcji w opakowaniu: 60.

SPOSÓB wykorzystania

1. Wsypać 1 porcję (1 płaska miarka) do suchego naczynia.
2. Dodać 200 ml wody lub innego napoju
i wymieszać.
Uwaga- należy zachować kolejność przygotowania,dokładnie rozpuścić proszek. Spożyć 1 raz dziennie podczas posiłku. Przed spożyciem aktywnie wstrząsnąć pojemnik.

ŚRODKI OSTROŻNOŚCI

Nie należy przekraczać zalecanej dziennej porcji do spożycia w ciągu dnia. Artykuł nie może być wykorzystywany poprzez kobiety w ciąży, karmiące i dzieci bez konsultacji lekarskiej. Artykuł nie może być wykorzystywany jako substytut najróżniejszej diety. Nie stosować w sytuacji uczulenia na którykolwiek ze składników. Zalecamy zrównoważony sposób żywienia i zdrowy tryb życia.

DZIAŁANIE

Witamina B12, witamina B6 oraz kwas foliowy pomagają w utrzymaniu poprawnego metabolizmu homocysteiny. Witamina B12 wraz z witaminą B6 pomagają
w tworzeniu czerwonych krwinek, a także w dobrym funkcjonowaniu układu nerwowego.

WITAMINA B12

Witamina B12, zwana także ze względu na zawartość kobaltu, kobalaminą, jest witaminą rozpuszczalną w wodzie. Największą intensywność fizjologiczną wykazują dwie z poznanych form: metylokobalamina, która stanowi 75% całkowitej zawartości B12 w ascetycznicy krwi i, a także 5-dezoksyadenozylokobalamina, znajdująca się z reguły w hepatocytach, komórkach miąższu nerek i erytrocytach (6). Źródłem witaminy B12 są produkty zwierzęce, typowo mięso i jego przetwory. Energiczna witamina B12 nie występuje w żadnych źródłach roślinnych! Mogą one posiadać tylko jej nieaktywne biologicznie analogi. Pewne nieduże ilości intensywnej witaminy B12 znajdowane w produktach roślinnych są konsekwencją skażenia ich mikroorganizmami lub kałem. Wytworzona jest bowiem przez bakterie w procesie fermentacji, i taki właśnie sposób pozyskiwania wykorzystuje się przy produkcji suplementów z B12. Bakterie wchodzące w skład mikroflory jelitowej człowieka również generujeją pewne ilości kobalaminy. Produkcja ta odbywa się jednak w jelicie grubym, natomiast wchłanianie w jelicie cienkim, dlatego cykl ten jest dla nas nieistotny z punktu widzenia uzupełniania tego ważnego związku. Wchłanianie witaminy B12 z dostarczanego pożywienia jest także nad wyraz złożonym i ograniczonym procesem, zależnym od produktywnego działania układu pokarmowego, gdyż w pokarmach kobalamina jest zawsze połączona z białkiem. Przy jakichkolwiek zaburzeniach pokarmowych i wraz z wiekiem absorpcja ta ulega obfitemu zmniejszeniu i przyczynia się do powstawania niedoborów.

Funkcje witaminy B12:

Witamina B12 odpowiada za utrzymywanie i wzmacnianie korzystnej przemiany materii, a także wytwarzanie energii w komórkach. Wpływa na zmniejszenie uczucia zmęczenia, znużenia i utrzymania wysokiej aktywności i sprawnej pracy mięśni. Wraz z witaminą B6 i kwasem foliowym bierze udział w procesie rozkładu homocysteiny. Jej podwyższony poziom jest widocznym czynnikiem ryzyka rozwoju schorzeń związanych z miażdżycą tętnic, a zwłaszcza choroby wieńcowej i zawału mięśnia sercowego. Coraz częściej właśnie poziom homocysteiny jest uznawany za bardziej miarodajny w określaniu ryzyka tych schorzeń niż poziom cholesterolu i używany w diagnostyce (7). Witamina B12 jest ważna dla układu nerwowego, utrzymania zdrowia psychicznego oraz efektywności umysłowej. Uczestniczy bowiem w produkowaniu neuroprzekaźników oraz otoczki mielinowej otaczającej komórki nerwowe. Jej niedobór daje na tym polu niemało osiągalnych, niewiele typowych objawów. Należą do nich m.in. Niepokój, uczucie drętwienia i mrowienia, depresja, zaburzenia pamięci czy równowagi, zmiany osobowości, ale także zmiany degeneracyjne tj. Choroba Alzheimera czy stwardnienie rozsiane (5). Wykazano, że to właśnie niski poziom kobalaminy odpowiada za rozwój szeregu schorzeń wieku późnego tj. Demencja czy otępienie (3). Witamina B12 ma istotne znaczenie w wytwarzaniu ciałek krwi. Razem z kwasem foliowym uczestniczy w regulacji tworzenia i dojrzewania czerwonych krwinek. Przy niedoborze witaminy B12 czerwone krwinki są zbyt obfite i nie dojrzewają należycie, co może prowadzić do rozwinięcia się niebezpiecznej choroby zwanej niedokrwistością złośliwą, inaczej anemią megaloblastyczną (1). Oprócz powyższych funkcji witamina B12 użytkowana do syntezy DNA każdej komórki organizmu, w tym wszystkich typów krwinek, płytek, szpiku, przeciwciał – stądwidoczny wpływ na działanie układu immunologicznego i kostnego.

Witamina B12:

- przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego,
- pomaga w korzystnym funkcjonowaniu układu nerwowego,
- pomaga w utrzymaniu prawidłowego metabolizmu homocysteiny,
- pomaga w utrzymaniu prawidłowych funkcji psychologicznych,
- pomaga w korzystnej produkcji czerwonych krwinek,
- pomaga w poprawnym funkcjonowaniu układu wytrzymałościowego,
- przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia,
- odgrywa wyraźną rolę w procesie podziału komórek.

wskazania do suplementacji witaminy B12:

- wiek >50 roku życia – ze względu na pogarszające się wraz z wiekiem wchłanianie jej z pożywienia,
- dieta wegetariańska / wegańska – ze względu na wykluczenie / ograniczenie spożycia towarów zwierzęcych, będących źródłem witamin B12,
- podwyższony poziomem homocysteiny,
- dolegliwości układu pokarmowego: celiakia, choroba Crohna, zapalenie błon śluzowych żołądka, jelit, itp.
- przyjmowanie leków ograniczających wydzielanie kwasu żołądkowego,
- przyjmowanie metforminy przy cukrzycy (3),
- operacja pod narkozą, gdyż niszczy ona witaminę B12,
- uprawianie sportu - powiększone przemiany energetyczne, w których witamina B12 bierze udział.

Źródła:

1) Gawęcki J. Red.: Witaminy. Wydawnictwo AR w Poznaniu, 2002;
2) Gawęcki J., Hryniewiecki L. Red.: Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu. PWN, 2008;
3) Pawlak R.: Witamina B12 – fakty i mity [online]. [dostęp 10.01.2016r];
4) Białek S., Gosk K.: Metabolizm witaminy B12. „Menager Apteki" 2006, nr 4;
5) Zboch M., Gwizdak-Siwkowska B., Serafin J., Śmigórski K., Tyfel P., Leszek J.: Niedobór witaminy B12 jako czynnik rozwoju cyklu otępiennego. „Medycyna Rodzinna" 2010, nr 1;
6) Bobilewicz D.: nowe spojrzenie na witaminę B12. „Abbott Voice" 2003, nr 3 (6);
7) Gąsiorowska D., Korzeniowska K., Jabłecka A.: Ocena stężenia homocysteiny u chorych z miażdżycowym niedokrwieniem kończyn dolnych. „Farmacja Współczesna" 2009, nr 2;

Opracowanie jest własnością marki FORMEDS Sp. Z o. O. Kopiowanie lub rozpowszechnianie jest możliwe wyłącznie po otrzymaniu pisemnej zgody marki FORMEDS Sp. Z o. O.

WITAMINA B6

Witamina B6 jest niezbędnym koenzymem w wielu procesach organizmu, m.in. W metabolizmie aminokwasów, kwasów tłuszczowych, węglowodanów, hormonów i cholesterolu i syntezie neuroprzekaźników, hemoglobiny i kwasów tłuszczowych. Źródłem witaminy B6 są: ziemniaki, otręby pszenne, zarodki pszenne, mięso z piersi indyka, wątroba wieprzowa i wołowa, makrela, łososie, fasola biała, kasza gryczana, soja.

Funkcje witaminy B6:

Witamina B6, inaczej pirydoksyna, jest konieczna dla dobrego funkcjonowania naszego organizmu. Po spożyciu jest wchłaniana z przewodu pokarmowego i magazynowana głównie w mięśniach i wątrobie. Jest ona szczególnie ważnym koenzymem w wielu procesach, m.in. W metabolizmie aminokwasów, kwasów tłuszczowych, węglowodanów, hormonów i cholesterolu. Witamina B6 jest potrzebna do utrzymania poprawnej równowagi hormonalnej. Stwierdzono, że witamina B6 ogranicza poziom estrogenu we krwi. Na tej postawie można wnioskować, że jest to ważna cecha w leczeniu zespołu napięcia przedmiesiączkowego, zwłaszcza stanów rozdrażnienia, depresji, wzdęcia, obrzmienia piersi i trądziku. Pirydoksyna jest konieczna dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego, bierze udział w produkowaniu neuroprzekaźników takich jak serotonina, dopamina i noradrenalina. Ma jeszcze wpływ na ciśnienie krwi, skurcze mięśni i pracę serca, podciąga nawet oporność organizmu, gdyż uczestniczy w tworzeniu przeciwciał. Niedobór witaminy B6 sprawia wzrost homocysteiny we krwi, która przyczynia się do uszkodzeń ścianek naczyń krwionośnych przez wolne rodniki. Podwyższony poziom tego aminokwasu jest także jednym z głównych czynników ryzyka chorób serca. Niedobór witaminy B6 doprowadza także do zmian zapalnych skóry i błony śluzowej jamy ustnej. Efektem jej niskiego poziomu w organizmie mogą być zmiany w układzie nerwowym objawiające się depresją, obniżeniem nastoju, bezsennością itp., powiększona podatność na infekcje, niedokrwistość makrocytarna (niedobarwliwa) i kamica nerkowa.

Witamina B6:

- pomaga w dobrej syntezie cysteiny,
- przyczynia się do utrzymania poprawnego metabolizmu energetycznego,
- pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego,
- pomaga w utrzymaniu dobrego metabolizmu homocysteiny,
- przyczynia się do utrzymania dobrego metabolizmu białka i glikogenu,
- pomaga w utrzymaniu prawidłowych funkcji psychologicznych,
- pomaga w korzystnej produkcji czerwonych krwinek,
- pomaga w poprawnym funkcjonowaniu układu wytrzymałościowego,
- przyczynia się zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia,
- przyczynia się do regulacji energiczności hormonalne.

wyróznionia do suplementacji witaminy B6:

-przy podwyższonym poziomie estrogenu we krwi,
-przy rozszerzonym wysiłku umysłowym,
-zmęczenie, stres,
-przy zaburzonym metabolizmie homocysteiny.

Źródła:

1) Gawęcki J. Red.: Witaminy. Wydawnictwo AR w Poznaniu, 2002;
2) Gawęcki J., Hryniewiecki L. Red.: Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu. PWN, 2008;

Opracowanie jest własnością marki FORMEDS Sp. Z o. O. Kopiowanie lub rozpowszechnianie jest osiągalne tylko po otrzymaniu pisemnej zgody marki FORMEDS Sp. Z o. O.

KWAS FOLIOWY

Kwas foliowy, znany także pod nazwami: folacyna, kwas listny, witamina B9 czy witamina B11 jest ekologicznym związkiem chemicznym, należącym do grupy witamin B. Czysty kwas foliowy występuje tylko w formie plastikowej. W pożywieniu natomiast występuje w postaci folianów, dlatego nazwa ta właściwa jest dla całej grupy związków. Kwas foliowy jest w organizmach syntezowany w niewielkim stopniu przez bakterie jelitowe. Jego formą biologicznie dynamiczną jest tetrahydrofolian. Jego rola polega na regulacji wzrostu komórek i ich funkcjonowania. Stanowi podstawowy minimalistyczniec koenzymu kwasu tetrahydrofoliowego (THF) i jest katalizatorem reakcji przemian białek i kwasów nukleinowych, podobnie jak witamina B12 (3). Ma również decydujący wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego i mózgu. Niezwykle wyraźnym jego zadaniem jest uniemożliwianie powstawania wad cewy nerwowej u płodu (5). Foliany w formie związków poliglutaminowych występują niemal we wszystkich roślinnych i zwierzęcych produktach spożywczych. Ich główne źródła to z zasady: wątroba, szpinak, brokuły, brukselka, zielony groszek, bób czy kalafior, ale także jajka, kiełki zbóż czy wyciąg
z drożdży (1).

Funkcje:

Biologiczna funkcja pełniona w organizmie przez kwas foliowy i pozostałe związki należące do grupy folianów polega na dostosowywaniu metabolizmu kwasów nukleinowych i aminokwasów. Tym samym jest potrzebny do korzystnego funkcjonowania układu nerwowego, układu krwiotwórczego, jak ponadto do rozwoju wszystkich komórek stwarzających ustrój (1). Istotną rolę w powyższych procesach spełnia tetrahydrofolian, czyli najbardziej energiczna biologicznie forma kwasu foliowego. Jego główne zadanie polega na przenoszeniu jednowęglowych fragmentów w reakcjach tworzenia puryn, kwasów nukleinowych i wielu aminokwasów. Stanowi w tych reakcjach koenzym (6). Kwas foliowy jest stanowczo ważny dla pań w ciąży i dla rozwijająego się płodu. Każda kobieta spodziewająca się dziecka powinna zacząć stosować witaminę B9 pomiędzy 17 a 30 dniem po zapłodnieniu, ponieważ to wtedy powstaje zalążek układu nerwowego, zwany cewą nerwową. Przekształca się ona później w rdzeń kręgowy i mózg. Wrodzone wady cewy nerwowej (WCN) są rezultatem zakłócenia procesu jej „zamykania". Wówczas do mózgu i rdzenia kręgowego dochodzi płyn owodniowy. Rozwój tych narządów zostaje zatrzymany. Prowadzi to do powstania przepuklin mózgowo-rdzeniowych, bezmózgowia, a także rozszczepu kręgosłupa. Kobiety, które planują ciążę mogą zniżyć ryzyko wystąpienia WCN, przyjmując kwas foliowy na co najmniej kilka miesięcy przed planowanym powiększeniem rodziny. Ryzyko jest wtedy o ok. 75 % mniejsze (4,7).

Kwas foliowy:

- stanowi koenzym odpowiedzialny za przenoszenie reszt jednowęglanowych na określone receptory,
- bierze udział w tworzeniu związków purynowych, pirymidynowych i niektórych aminokwasów,
- uczestniczy w syntezie kwasu nukleinowego, poprzez udział w procesie podziału komórkowego,
- reguluje syntezę i wzrost erytrocytów (podobnie jak witamina B12) (2).

wskazania do suplementacji kwasu foliowego:

- ciąża oraz okres przed poczęciem,
- okres karmienia piersią,
- podwyższony poziom homocysteiny,
- u osób starszych,
- nadużywanie alkoholu,
- niedokrwistość megablastyczna,
- zaburzenia trawienia i wchłaniania komponentów odżywczych przez kabel pokarmowy (4).

Źródła:

1) Gawęcki J., Hryniewiecki L. Red.: Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu. PWN, 2008;
2) Gawęcki J. Red.: Witaminy. Wydawnictwo AR w Poznaniu, 2002;
3) Neumeister B., Besenthal I., Bohm B. O. Red. Wyd. II polskiego: Pietruczuk M., Bartoszko – Tyczkowska A. Diagnostyka laboratoryjna. Edra Urban & Partner, 2013;
4) Kapka-Skrzypczak L., Niedźwiecka J., Skrzypczak M., Diatczyk J, Wojtyła A. Kwas foliowy – skutki niedoboru i zasadność suplementacji. Med Og Nauk Zdr. 2012; 18(1): 65-69;
5) Dylewska – Grzelakowska J. : Kosmetyka użytkowana. WSIP, 2009;
6) Czeczot H. Kwas foliowy w fizjologii i patologii. Postępy Hig Med Dosw. 2008; 62: 405-419;
7) Kapka-Skrzypczak L., Niedźwiecka J., Skrzypczak M., Diatczyk J, Wojtyła A. Dieta ciężarnej a ryzyko wad wrodzonych dziecka. Med Og Nauk Zdr. 2011, Tom 17, Nr 4, 218-223.

Opracowanie jest własnością producenta FORMEDS Sp. Z o. O. Kopiowanie lub rozpowszechnianie jest osiągalne jedynie po otrzymaniu pisemnej zgody firmy FORMEDS Sp. Z o. O.

Dane oraz specyfikacja:

Ranking ofert - najlepsze promocyjne ceny 2017

W naszym rankingu znajduje się 0 promocyjnych ofert w cenie 0,00 zł.

Opinie i recenzje użytkowników

Dodaj opinie lub recenzję dla F VIT B Cardio 60porcji, proszek. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.

Produkty powiązane

  • Formeds suplementy diety Formeds f msm 72g

    Zobacz w sklepie Formeds suplementy diety Formeds f msm 72g
    ForMeds Suplementy diety
    F-MSM czyli organiczny związek siarki. MSM występuje w postaci białego proszku lub tabletek, ma neutralny smak i oraz jest korzystnie przyswajany przez...
    34,28 zł

Inne w kategorii Witaminy i minerały